« terug naar vorige pagina

CZ voorkeursbeleid medicatie

Wat is het voorkeursbeleid medicijnen?

Sommige medicijnen werken hetzelfde, maar verschillen in prijs. In dat geval vergoeden wij alleen het medicijn met de laagste prijs: het voorkeursgeneesmiddel. Geen zorgen, u krijgt nog steeds het medicijn dat u nodig hebt, maar dan in een ander doosje.

Zelfde medicijn, ander merk

Dit hebben we afgesproken met apotheken:

  • Staat uw medicijn (de werkzame stof) op de lijst voorkeursgeneesmiddelen? Dan krijgt u van uw apotheek dit medicijn mee. Voor deze medicijnen hebben we met fabrikanten prijsafspraken gemaakt. De meeste medicijnen staan voor minimaal 2 jaar op de lijst. Hierdoor kunt u langere tijd gebruik maken van één merk medicijn.
  • Voor de voorkeursmedicijnen van de lijst voorkeursgeneesmiddelen betaalt u sinds 1 mei 2021 geen (vrijwillig) eigen risico, omdat we met fabrikanten betere prijsafspraken konden maken als wij de prijzen niet openbaar zouden maken. We hebben hiermee ingestemd om de zorgkosten en de premie zo laag mogelijk te houden.U betaalt wel eigen risico voor de dienstverlening van de apotheek.
  • Staat uw medicijn niet op de lijst? Dan hebben wij met apotheken afgesproken dat ze per werkzame stof altijd het goedkoopste medicijn aan u meegeven. Het voorkeursmedicijn is nog steeds het medicijn dat u nodig hebt, met precies dezelfde werkzame stof als het merkmedicijn. Het voorkeursmedicijn komt alleen van een fabrikant waar de prijs lager is. En soms bevat het andere hulpstoffen, zoals kleurstoffen of zoetstoffen.

Wat betekent dit voor u?

  1. U kunt een ander medicijn krijgen dan u gewend bent. De verpakking ziet er bijvoorbeeld anders uit, of de kleur van het medicijn is anders.
  2. U betaalt vanaf 1 mei 2021 geen (vrijwillig) eigen risico meer voor medicijnen van de lijst voorkeursgeneesmiddelen. U betaalt wel eigen risico voor de dienstverlening van de apotheek.

Alléén officieel goedgekeurde medicijnen

U hoeft niet bang te zijn dat het voorkeursmedicijn minder goed is. Alle voorkeursgeneesmiddelen zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. Ook is de werkzame stof altijd hetzelfde als die van het merkmedicijn.

Uw apotheek geeft u het juiste medicijn…

Op het recept dat u van uw arts krijgt, staat altijd de werkzame stof van het medicijn. Niet de merknaam. Uw apotheek zorgt er vervolgens voor dat u het juiste geneesmiddel krijgt. Soms verandert de lijst met voorkeursgeneesmiddelen. Ook dan weet uw apotheek altijd welk medicijn u nodig hebt.

… en controleert of het gebruik voor u veilig is

Het kan voorkomen dat u niet goed op een medicijn reageert. Bijvoorbeeld omdat u een allergie hebt voor een hulpstof. Dit gebeurt gelukkig bijna nooit. Ook niet bij voorkeursmedicijnen. Ook controleert uw apotheek altijd in uw persoonlijk dossier of een middel veilig is voor u.

Tip: geef uw apotheek toestemming om uw medische gegevens te delen. Dan kunnen ook uw artsen bij uw dossier. Bij een noodgeval kunnen ze dan meteen juist handelen. Dit is zeker aan te raden als u allergieën hebt. Informeer bij uw apotheek of kijk op ikgeeftoestemming.nl.

Uitzonderingen

Gebruikt u het voorkeursmedicijn en blijkt dit na een gesprek met uw apotheker toch medisch onverantwoord voor u? Dan krijgt u een ander voorkeursmedicijn vergoed. Is er geen ander voorkeursmedicijn? Pas dan krijgt u het duurdere merkmiddel vergoed. Uw arts vermeldt dan Medische noodzaak op het recept. Dit gebeurt alleen bij hoge uitzondering.